Wednesday, November 16, 2016

Trip Surabaya Indonesia Part 2

okay. sambungan dari trip pergi Surabaya haritu. siapa nak baca part 1 boleh ke sini -> Trip Surabaya Indonesia Part 1

lepas dari pergi Kawah Gunung Bromo, kitorang singgah sekejap ke Pasir Berbisik. Kenapa panggil Pasir Berbisik? dengar-dengar cerita sebab bila angin bertiup, pasir tu seakan-akan berbisik.. gituuu. walau tempat dia macam kosong macam lapaang macam tak ada apa-apa tapi, view sekeliling dia sangat cantik uolsss.






penat berjalan kitorang pulang ke sarang. setel apa yang patut. kemas barang gerak pergi Air Terjun Madakaripura. kebetulan area situ-situ juga. tapi takde lah dekat sangat dan jauh sangat pun tak juga. sampai sana, nanti prepare duit siap-siap untuk bayar upah guide + tiket masuk +  transport. tak mahal mana pun.

untuk masuk ke dalam sana tu, kitorang kena naik motor, so lepas parking kereta, naik motor dalam 5 minit, lepas tu jalan kaki 1.5KM untuk sampai ke air terjun utama tu. nampak macam leceh kan? tapi tak pun sebenarnya. okay je. sebab masa naik motor tu pun, pemandangan dia boleh tahan.



(credit to the owner of photo:Paiz)


gambar time ada air terjun tu, sebenarnya masa tu buka baju hujan kejap. patutnya kat sini pakai baju hujan untuk yang tak nak bagi baju basah lah, tapi untuk siapa-siapa yang nak mandi tak payah beli pun tak apa. tapiiii sebenarnye area ni tak dibenarkan mandi sebab takut ada batu jatuh dari atas. bahaya lah juga. so kena hati-hati sikit. pasal baju hujan tu, kat sana ada jual atau nak beli siap-siap pun boleh. baju hujan yang jenis disposable tu.

btw, guide yang bawa kitorang pergi kt air terjun tu pandai ambil gambar ohhh. haha. macam-macam posing kitorang buat. haha. memang terbaik. setel pasal tu kitorang sambung perjalanan ke kawasan Kawah Ijen. untuk sampai ke rumah rehat area Kawah Ijen tu ambil masa dalam lebih kurang 6 jam. lama hoiiii. apa lagi, tido dalam kereta la jawabnya. hahaha. waktu tido kitorang biasanya dalam kerete, kereta dan kereta. malam pergi naik bukit. kakaka.

dekat Indonesia, biasanya kitorang makan ayam penyet, nasi padang, bebek penyet. berpenyet2 lah senang cerita.ada juga sup rawon apa semua tu. tapi masakan diorang terselit tempe or tauhu. biasanya lah. sekarang aku tengah pantang nasi penyet buat beberapa bulan sebab muaks dah time makan kat Indonesia haritu. hahaha

gerak pergi Kawah Ijen pukul 12 tengah malam. singgah makan sate tepi jalan sambil minum teh botol kejap, pastu lebih kurang pukul 1:30 pagi waktu Indonesia, kitorang start daki bukit untuk sampai ke Kawah Ijen.

famous dikalangan pelancong.


okay, kenapa mesti daki time pagi-pagi buta tu, kenapa tak daki pukul 7 pagi ke apa kan. sebenarnya naik Kawah Ijen tu untuk tengok Blue Fire. Blue Fire ni ada waktu siang dan malam tapi pada waktu siang, warna biru tu tak kelihatan, dia jadi warna lain. tak sure warna apa time siang. dengar-dengar cerita warna merah camtu. sebab tu kena tengok time waktu tengah malam or dekat-dekat subuh. pastikan bawa lampu suluh. tak kisah lah lampu kat kepala or pegang kat tangan je pun sebab keadaan gelap gelita.

daki bukit ambil masa dalam dua jam. tu pun lebih sepuluh kali berhenti.haha. pastikan stamina kuat sebelum pergi trip ke sini. lepas sampai puncak bukit, turun pula ke bahagian kawah tu untuk tengok Blue Fire. yang ni kena hati-hati sikit sebab kawasan batu-batu takut tergelincir.

Blue Fire

What is Blue Fire, macam mana boleh terjadinya Blue Fire dan sulfur, boleh try baca kat sini, Stunning Electric-Blue Flames Erupt From Volcanoes . Info yang sangat berguna.  dan khabarnya tasik tepi Kawah Ijen tu pH dia hampir 0. wow. bermakna tasik tu berasid. tapi sebenarnya bende ni tak mustahil sebab ianya berlaku dekat dengan kawah gunung berapi.

tahukah anda, Blue Fire ada dua tempat je dekat dunia ni yang mana satu dekat Kawah Ijen, Indonesia..satu lagi kat Islandia.

owh ya, pastikan sediakan penutup hidung/mask yang tebal sebab bau sulphur kat sini sangat kuat. lagi dekat lagi kuat. melancong-melancong juga, kesihatan kena jaga.


ni pandangan Kawah Ijen dari atas.masa ni dah dekat siang.


Kawah Ijen


lepas dah puas tengok Blue Fire, kitorang daki balik naik atas, Subhanallah view pagi-pagi dekat situ sangatlah cantik. letih macam mana pun daki bukit untuk dapat view macam tu adalah sangat berbaloi. rasa tak puas. kiri kanan belakang depan view superb.






nampak tak yang berbakul bakul tu? pak cik- pak cik kat sini angkut sulphur tu dari kawah kat bawah sana kat Blue Fire tu, bawa naik ke atas bukit dan kemudian bawa turun ke kaki bukit untuk dijual. berat sekali angkut tu lebih kurang 50-60 KG. kesian sangat. cari rezeki cara diorang.

setel bahagian Kawah Ijen, next kitorang pergi snorkeling kat area Bali Barat.


anak ikan yu, eh?


singgah sebentar kat Pulau Menjangan, Bali Barat


owh ya, kitorang pergi under pakej. harga pakej ni 2 juta + 250K untuk bot pergi balik untuk snorkeling di Bali Barat. tapi dia bagi diskaun 100K eh? rasanya, lupa dah. kalau korang nak pergi tempat lain pun boleh, dia boleh je bawa. so, siapa nak try boleh contact Nasrul +628124904414


* pemandu pelancong/supir yang bawak kitorang tu jenis sangat peramah dan suka bergurau. servis tip top.


sampai situ je trip kali ni. tak sabar nak pergi trip tahun depan. yeay!

1 comment:

Mohamad Isa Rozlan said...

tak sabar jugak trip tahun depang :)